February 2014 - Horia Radu

Cele mai frecvente greseli de limbaj nonverbal la un interviu de angajare si cum sa faci sa le eviti

         Salutare și bine te-am regăsit!

Astăzi vreau să-ți vorbesc despre cele mai frecvente greșeli de limbaj non-verbal pe care foarte mulți candidați la un interviu de angajare, le fac în momentul când se află față în față cu tipul/tipa de resurse umane.

Așadar, să o luăm cu începutul.

După ce ți-ai trimis CV-ul și scrisoarea de intenție extraordinar de bine întocmită, ai făcut un research de bun simț despre compania la care vrei să te angajezi și ai dat niște răspunsuri fabuloase la întrebările dificile din interviul preliminar, a venit momentul să te prezinți la interviul oficial de angajare pentru postul dorit.

Toate bune și frumoase, până în momentul ăsta, probabil că ești un foarte bun candidat pentru postul oferit, dar dacă uiți să zâmbești, te lași plouat în scaun, sau uiți să privești în ochi persoana din fața ta în timpul interviului e foarte posibil să ieși din cursă chiar înainte de a-ți dovedi potențialul.

Dă-mi voie să-ți explic de ce.

;alda; Un candidat pentru un post, la un interviu de angajare, poate oferi o mie de indici nonverbali chiar din primul minut în care face cunoștință cu un manager care îl evaluează, iar acei indici au un impact mult mai mare decât chiar cuvintele pe care le vei folosi în timpul interviului.

Limbajul nostru non-verbal spune foarte multe despre cine suntem noi și despre starea noastră emoțională , iar un limbaj non-verbal necorespunzător de foarte multe ori trimite un mesaj clar că suntem stresați sau stăpâniți de emoții.

Acum depinde de ce îți dorești tu să transmiți, dar unul din cele mai bune atitudini pe care le poți adopta, ar fi să nu aștepți până în ultima clipă până ajungi în fața angajatorului pentru a începe să te concentrezi asupra limbajului tău nonverbal.

Fii conștient de postura corpului tău, de expresiile faciale și de gesturile tale chiar din momentul în care ajungi acolo. Prima impresie pe care o lași, o transmiți chiar înainte de a lua loc pe scaun, în fața celui care te intervievează.

Cel cu care vei susține interviul se va uita la fața ta, la părul tău, la cum ești îmbrăcat, toate astea înainte de a avea ocazia să faceți cunoștință în mod formal!

Odată ce tipul/tipa de la HR te întâmpină, privește-l în ochi și oferă o strângere de mână care să nu fie prea puternică , dar nici prea slabă.

Mai multe detalii despre cum să faci o impresie foarte bună chiar din primele secunde, folosindu-te chiar de strângerea de mână, găsești în materialul gratuit pe care ți-l trimit dacă te înscrii cu ajutorul formularului din dreapta ecranului!

Brate incrucisatePăstrează o distanță potrivită de cel/cea care te întâmpina, relaxează-ți corpul și zâmbește. NU TE BLOCA, pentru că foarte mulți candidați fac greșeala asta, în momentul în care se îndreaptă în camera de interviu, dar chiar faptul ăsta de a te lăsa stăpânit de emoții spune foarte multe despre tine. Are logică?

Odată aflat pe scaun, cu cel care te intervievează în fața ta, găsește un loc potrivit unde să-ți așezi lucrurile, dar sub nicio formă să nu-ți pui servieta/geanta în poala ta sau pe masă.

Stai drept pe scaun, și încearcă să eviți cât poți de mult să-ți atingi fața sau părul, și nu-ți încrucișa picioarele, nu-ți ascunde mâinile.

Nu-ți fie teamă însă, să gesticulezi, ci e chiar recomandat să-ți folosești mâinile în timp ce vorbești, căci gesticularea arată că ești entuziast și expresiv.

Puterea și încrederea în sine, sunt în mod normal arătate prin limbajul trupului nostru, dar în același timp la fel sunt și nivelul de stres pe care-l resimțim precum și onestitatea, sinceritatea noastră.

Un angajator își va da seama cam ce fel de persoană ești cam cum te vei comporta când ești supus stresului, observându-ți limbajul non-verbal dinaintea interviului, din timpul și de după interviu.

Dacă nu ești suficient de calificat pentru postul pentru care optezi, sau spui ceva nu trebuie, cel care conduce interviul poate trece asta cu vederea, dar dacă limbajul tău non-verbal spune despre tine că ești o persoană care nu lucrează foarte bine în condiții de stres, sau că nu ai încredere în tine, atunci asta este ceva ce el nu poate schimba la tine și brusc vei pica câteva poziții pe lista lui pentru ocuparea postului.

Atunci cum să eviți greșelile din limbajul tău non-verbal? Prin pregătire și practică!

De exemplu, poți începe să exersezi intrarea și ieșirea dintr-o cameră, gândește-te dinainte unde o să-ți pui servieta sau orice bagaj ai la tine și plănuiește cum o să-l saluți și cum să-ți iei la revedere de la cel cu care tocmai ai finalizat interviul de angajare.

Pregătirea pentru interviu de multe ori construiește încredere în sine și atunci când te simți încrezător în tine, ai tendința să faci mai puține greșeli din punct de vedere non-verbal.

Cel cu care susții interviul, mai mult ca sigur caută lucruri care să-l ajute să diferențieze candidații între ei, iar un limbaj non-verbal nepotrivit și neglijent îl vor ajuta pe manager să ia deciza mai rapid, știi ce vreau să spun? 😉

Ai mai jos câteva greșeli evidente de limbaj non-verbal care te pot costa reușita interviului.

        O strângere slabă de mână

Înainte de a vă da mâna, ridică-te, mergi la persoană din fața ta, cu încredere în tine, privește-l în ochi și zâmbește ușor. Asigură-te că mâna este fermă, dar nu-i zdrobi mâna lui/ei, ci aplică exact forța cu care ți se răspunde.

       Invadarea spațiului personal

Fii respectuos cu privire la spațiul personal al persoanei din fața ta, așa că nu sta prea aproape de el/ea și în mod evident nu-i îmbrățișa, pentru că oricât de normal și confortabil ți se poate părea ție, e foarte posibil să nu fie un gest potrivit într-o astfel de situație. 😉

       Încrucișarea brațelor

Te poate face să pari defensiv sau arată faptul că nu te simți confortabil. În loc de asta, alege să gesticulezi, pentru că în felul asta vei arăta că ești entuziasmat și implicat în discuție.

       Postură nepotrivită

Stai drept, pentru că o atitudine non-verbală asimetrică te poate face să pari confuz sau nesincer.

Lipsa privire in ochi   Privitul în ochi

Este chiar ok și recomandat ca în momentul care tu vorbești, să te uiți din când în când în altă parte, pentru că în timp ce vorbești, mișcându-ți ochii, îți accesezi diferite părți ale creierului , dar fii atent și privește-l în ochi pe cel care îți ia interviul atunci când acesta vorbește.

Gândește-te la contactul vizual ca la o unealtă de legătură între voi 2, pentru că chiar asta și este.

    Să pari total dezinteresat

Este foarte în regulă dacă ai un chip foarte expresiv, pentru că te face mai plăcut celor din jur, dar fii conștient de expresiile tale faciale și nu-ți verifica ceasul sau telefonul în timpul interviului.

      Lipsa zâmbetului

Poți foarte ușor să pari nervos, agitat sau pur și simplu neprietenos. Zâmbește, dar fă-o într-un mod subtil, elegant.

Nu-ți atinge fața, nu te juca cu mărunțișul din buzunare și nu-ți mușca unghiile, întrucât fix gesturile astea arată faptul că ești stresat sau stăpânit de anxietate.

      A-ți ascunde mâinile

În nici un caz nu te așeza pe mâini și nu ți le ascunde în poală. Așează-le pe spătarul scaunului, pe biroul din fața ta sau folosește-le în timp ce vorbești.

Așa cum ți-am mai spus, gesticularea în timp ce vorbești, te face mai expresiv , iar angajatorul poate “citi” cât ești de deschis și sincer doar privindu-ți mâinile.

Ei bine, cam astea au fost sfaturile mele pentru un interviu de angajare reușit, din punct de vedere non-verbal.

     Restul depinde de tine!

Dacă te ajută sau apreciezi ca folositor ceea ce tocmai ai citit, știi foarte bine că îmi faci o mare favoare dând un like articolului  și dând mai departe articolului și prietenilor tăi, printr-un share pe rețelele de socializare.

Multumesc pentru sprijin

Cu drag,

Horia

P.S –  asigură-te că primești direct pe e-mail cele mai noi articole, materiale gratis și știri despre cursuri!

Introdu adresa ta e-mail în căsuța din dreapta ecranului sau chiar de sub aceste randuri și vei primi pe acces, direct pe mail-ul tău, la cursul GRATUIT în 5 lecții“Bazele limbajului non-verbal – cum să citești emoțiile oamenilor din jurul tău, ca să știi mereu ce gândesc”.

CUM și DE CE spui TUTUROR, tot timpul, cine ești și ce gândești, fără să ai cea mai mică intenție!

Salutare

Azi vreau să-ți prezint principalele motive pentru care din ce în ce mai multă lumea începe să studieze și chiar să aprofundeze cunoștințele de limbaj non-verbal.

      Interpretarea limbajului non-verbal

Acum ceva timp, a fost făcut un studiu la Universitatea Pennsylvania, din S.U.A pentru a determina în ce măsură atitudinea non-verbală a unei persoane are implicații asupra percepției și părerii pe care alte persoane și-o fac despre ea.

Rezultatul absolut neașteptat a fost că s-a descoperit că limbajul non-verbal este mult mai responsabil, mai “vinovat” de părerea pe care alții și-o fac despre tine, decât chiar cuvintele, vorbele pe care le rostești atunci când interacționezi cu cei din jur.

   teamwork-picUite ce au descoperit cercetătorii în acel studiu:

55% din impresia pe care și-o fac oamenii despre tine se bazează pe postura corpului, mișcările corpului și gesturi;

38% se bazează pe tonalitatea vocii tale, incluzând tempo-ul și frecvența;

– DOAR 7% se bazează efectiv pe cuvintele pe care tu le rostești.

Concret, asta înseamnă că un total de 93% din impresia, percepția altor oameni despre tine este determinată de limbajul tău non-verbal, incluzând aici gesturile și tonul vocii, pe când doar 7 % se bazează pe cuvintele tale, pe care uneori le alegi cu atâta grijă.

Cu alte cuvinte, asta înseamnă că dacă și când vei începe să acorzi o atenție mai mare limbajului non-verbal al celor din jur, vei fi în măsură, să “citești” și să interpretezi corect, în proporție de 93% emoțiile și stările oamenilor.

 Ce zici de asta? Te-am făcut un pic curios?

       De ce citirea limbajului non-verbal este un atu pentru cine  îi acordă atenție

Foarte multă lume are dificultăți în a accepta ca fapt concret ideea că citirea exclusivă a limbajului non-verbal le poate dezvălui în proporție covârșitoare de 93% din adevăratele intenții ale celor de jur, dar când iei în calcul faptul că există și foarte mulți oameni care mint, înșeală, sau pur și simplu nu sunt sinceri în totalitate, atunci rezultatele de mai sus încep să aibă logică, nu?

 Hai să-ți mai dau un exemplu ca să înțelegi că de foarte multe ori a te baza pe limbajul non-verbal poate fi mult mai eficient, decât a lua în serios doar vorbele unei persoane.

 Să presupunem că cineva apropiat  ție se decide să încerce o frizură nouă, poate chiar iubita sau iubitul tău decide să te suprinda cu o schimbare majoră de stil vestimentar, absolut orice.. Numai că schimbarea asta nu i se potrivește absolut deloc, îi stă foarte urât, nu-ți place absolut deloc, DAR ea/el este foarte încântată de această schimbare. Ce faci atunci?

 O să-i spui părerea ta sinceră despre ce gândești? Hai să fim serioși! 😀

 Majoritatea oamenilor își ascund și își reprimă adevăratele emoții și opinii, și asta din cauza regulilor și limitelor impuse de societatea în care trăim și fix din cauza asta adevăratele noastre gânduri și stări sufletești se oglindesc atât de bine de limbajul nostru non-verbal.

     CUM  să citești și să interpretezi corect limbajul non-verbal

Oamenii de știință care studiază domeniul limbajului non-verbal au reușit să identifice un număr foarte mare de sentimente și stări sufletești, precum și posturile corporale aferente acestora.

ol;h Astfel, acum oricine care deține suficiente informații poate “citi” în mod eficient emoțiile oamenilor doar pe posturile acestora nonverbale.

 A învăța cum să citești limbajul non-verbal nu este o misiune imposibilă, ci trebuie numai să cunoști posturile cele mai comune/familiare din limbajul non-verbal, precum și sentimentele, stările pe care acestea le reflectă, iar apoi să faci pur și simplu legătura între ele.   Simplu, nu?

    DE CE este util și recomandabil să știi să citești  limbajul non-verbal

În momentul de față, limbajul non-verbal este folosit cu regularitate în viața politică, investigații criminale (postura non-verbală a unui suspect este analizată în timp ce acesta răspunde la întrebările puse de anchetatori), vânzări, negociere și persuasiune, precum și orice alt domeniu care implică o comunicare face-2-face, directă între oameni.

Limbajul non-verbal nu este folosit doar pentru a afla și înțelege stările emoționale ale celor din jurul nostru, dar poate de asemenea și să te ajute pe tine să lași o anumită impresie pe care tu dorești și pe care tu însuți o alegi, la un moment dat.

De exemplu, folosind cunoștințe de limbaj non-verbal, poți lăsa impresia altora că ești o persoană cu multă încredere în sine, chiar dacă în momentul ăla tu te simți chiar anxios și neliniștit, poate chiar stăpânit de frică .

Tot așa, folosind elemente de limbaj non-verbal, poți să crești sau să influențezi în foarte mare măsură, atracția pe care o persoană o simte față de tine la un moment dat, iar toate acestea le poți face indiferent dacă ești bărbat sau femeie. Dar mai multe pe tema asta, într-un articol viitor, îți promit,ok?

Ei bine, cum ți se pare? Ai aflat  ceva nou, interesant din articolul de mai sus?

Dacă da, m-aș bucura foarte mult să aflu părerea ta despre cele prezentate, precum și orice altă sugestie sau propunere de articole viitoare, așa că lasă-mi un comment mai jos și spune-mi mie și celorlalți cititori cum crezi că te-a ajutat în trecut sau cum te poate ajuta pe tine citirea limbajului non-verbal al celor din jurul tău.

De asemenea, dacă ți-a plăcut articolul, mă ajută foarte mult un like și un share, așa că apreciez foarte mult sprijinul tau.

Pe curând,

Horia

P.S –  asigură-te că primești direct pe e-mail cele mai noi articole, materiale gratis și știri despre cursuri!

    Introdu adresa ta e-mail în căsuța din dreapta ecranului sau chiar de sub aceste randuri și vei primi pe acces, direct pe mail-ul tău, la cursul GRATUIT în 5 lecții: “Bazele limbajului non-verbal – cum să citești emoțiile oamenilor din jurul tău, ca să știi mereu ce gândesc”.