October 2014 - Horia Radu

6 gesturi ciudate, prin care îți atragi antipatia celor din jur și-ți sabotezi farmecul personal

facebookunlike

Salut.

Horia sunt.

Astăzi o să fiu mai scurt decât de obicei.

Ai observat că aproape toate mail-urile din inbox-ul tău, din ultimul timp, conțin cuvântul „ciudat”?

Trucuri ciudate pentru slăbit, pentru câștigat bani, pentru a scăpa de burtă, pentru a crește în înălțime (da, există un site dedicat creșterii în înăltime, dacă-ți vine să crezi!) și așa mai departe.

Nu vreau să trag concluzii, însă, dacă se folosesc astfel de abordări..înseamnă că țin la public și merg.

Și dacă merg, înseamnă că oamenii reacționează la cuvântul ciudat..ceea ce e cel puțin .. ciudat. 🙂

Adică, gândește-te un pic.

Ce spune despre mine faptul că sunt intrigat să aflu despre ce este vorba în acel articol cu trucuri ciudate..?

Și când intri și vezi despre ce este vorba, indiferent că este vorba despre un text sau un video, realizezi că nu e nimic ciudat acolo..și ești un pic dezamăgit de asta.

Și data viitoare când vezi anunțul unui truc sau video cu o soluție ciudată..nu mai intri.

Așa, de ..  ciudă! :))

Acestea fiind spuse, noțiunile despre care o să vorbim azi sunt, cel puțin .. diferite.

Începusem să scriu un articol legat de un alt subiect, cel pe care ți l-am propus la finalul articolului trecut, despre cum să te folosești de limbajul trupului pentru a fi apreciat și respectat (click pe link pentru articol). 

Nu mă așteptăm să aibă un așa succes, iar dacă nu l-ai citit încă, apasă pe link-ul albastru de mai sus ca să vezi despre ce este vorba.

Bun.

Îți spuneam că începusem să-ți scriu despre altceva, când am observat în jurul meu oameni, care mă deranjau..și nu știam cum fac asta, pentru că nu scoteau nici un cuvânt.

Pur și simplu, ceva îi făcea să-mi fie antipatici și să mă enerveze, doar uitându-mă la ei.

Ai pățit vreodată asta?

Să te uiți la cineva, care nu scoate nici un cuvânt și totuși..te enervează?

        (bine, înafară de soacră-ta..)

Așa că, m-am concentrat mai atent și am încercat să observ ce făceau acei oameni..de mă făcea pe mine să nu-i plac, instantaneu.

Suprinzător, am observat câteva gesturi pe care ei le făceau inconștient, reflex, neintenționat, care pe mine respingeau…și îmi violau subconștientul!

Așa că, azi vreau să-ți scriu despre câteva gesturi pe care toți oamenii, în preponderență bărbații, le fac fără să-și dea seama cât de respingători pot să fie pentru cei din jur.

Mai ales..dacă tu în momentul ăla încerci să fii .. sau să pari, atrăgător, comunicativ, șarmant sau  încrezător în tine.

O să-ți arăt 6 lucruri, pe care noi oamenii le facem, mai des decât ne-ar plăcea să recunoaștem, iar de cele mai multe ori, nici măcar nu ne dăm seama de ele, pentru că sunt intrate în reflex și nu le percepem.

Așa cum știi deja, dacă citești blogul de ceva timp, gesturile și pozițiile noastre corporale, atunci când suntem singuri sau în compania cuiva, ne trădează sentimentele și stările emoționale din acel moment.

Există, însă, și reversul acestei idei, adică, atunci când ne schimbăm poziția corporală și gesturile folosite în conversație, ne modificăm emoțiile și stările interioare proprii.

Partea  bună, este că putem, astfel, să ne influențăm propria stare de spirit, doar fiind un pic atenți la propriul limbaj nonverbal.

Cele 6 gesturi și poziții pe care o să le discutăm imediat, nu au în comun doar faptul că sunt ciudate, așa cum zice titlul.

De exemplu, toate gesturile aflate pe listă, îți scad dramatic șansele de a fi considerat atrăgător de către sexul opus.

        (indiferent că ești femeie, bărbat sau .. pinguin)

Și încă ceva ce au în comun oamenii care fac aceste gesturi: aproape niciodată nu-și dau seama că le fac și când le fac..astfel, nu sunt conștienți de efectul pe care îl au asupra relațiilor lor, de orice natură.

 1. Genunchiul săltăreț

Cred că nu ai neapărat nevoie să-ți explic eu ce înseamnă, corect?

Dacă nu suntem noi printre cei ce fac acest gest, atunci în mod sigur cunoaștem sau avem pe cineva în anturaj care are acest obicei de a da din genunchi, agitat, atunci când stă jos.

Ți-aduci aminte, cu siguranță, când ai văzut ultima dată o persoană care stătea liniștită în autobuz, își vedea de treabă și își citea mesajele pe facebook..în timp ce genunchiul îi sărea încontinuu, de parcă ar fi pe alcaline.

Acum, trebuie să recunoaștem că acest gest nu este văzut ca fiind foarte ciudat, pentru că foarte multă lume îl face.

Și ca in orice societate deviată si defectă, care se respectă, ceea ce este foarte comun și făcut de foarte mulți oameni, este considerat acceptabil, din punct de vedere social.

Însă, oricum ai da-o, este un semn clar, fie de nervozitate și agitație, sau inabilitatea de a-ți stăpâni energia fizică.

Nu e bine, nicicum, pentru că nici una din variantele astea nu este o calitate atrăgătoare la un om.

Așa că, acest genunchi săltăreț, nu-ți mărește, în nici un fel, vibrația ta de mascul viril sau de divă în devenire, încă nedescoperită.

   (totuși, dacă ești genul de mascul viril cu barbă..care se îmbracă în rochii și se vrea divă, așa cum am văzut că se poartă în ultimul timp, atunci..nu-ți face griji, pentru că ai probleme un pic mai mari)

2. Mușcatul unghiilor

lens7415242_1254848328nail_bitingGestul ăsta este de-a dreptul dezgustător.

Până la urmă, dacă chiar vrei să te lași de fumat, poți să începi prin a nu-ți mai cumpăra țigări..și să arunci tot ce mai ai prin casă și scoate fum, la gunoi.

Însă, degetele tale sunt cu tine, la bine și la rău, 24 ore din 24.

Așa că, probabil, ar fi o idee inteligentă să nu ți le tai și să le arunci și pe ele.

Dacă ești un mâncător de unghii (ale tale, că dacă e vorba de ale altora, din nou, ai probleme mai mari decât limbajul trupului..) probabil că e destul de greu să te oprești.

Însă, ar fi bine să faci un efort, pentru că un astfel de comportament, este absolut contrar, în mod categoric, oricăror idei de atracție sau șarm.

Cu atât mai mult, dacă ești unul din acei oameni care pot fi observați foarte clar, cum își apucă degetul de la o mână în timp ce cu cealaltă mână îl ține fixat, ca să se înfrupte în voie.

Câh!

Însă, ca și în cazul genunchiului agitat, mușcatul unghiilor este un semn de nervozitate..în mod special, nervozitate din cauza insecurității.

Cu cât mai mare tensiunea într-o situație anume, cu atât  mai multe degete au de suferit.

Este cam același lucru cu bâlbâitul.

De exemplu, dacă ești bărbat și transmiți, prin orice gest, că ești nervos și nesigur (insecuritate) e clar că nu ai față de protector, acel ocrotitor pe care orice femeie îl caută într-un bărbat autentic.

 Așa că ai ieșit din schemă.

 Punct.

3. Vorbește cu toti dinții!

Ai idee cât de iritant este să fie nevoie să-i spui cuiva să vorbească mai tare sau să repete fiecare cuvânt pe care-l scoate pe gură?

Îți spun eu, e foarte enervant!

Cel puțin așa mi se spunea mie, în momentele mele în care reușeam să irit, intenționat, o anume persoană, vorbind cu o viteză supersonică.

Deci, știu ce zic, când afirm că, a vorbi rapid și neinteligibil, este foarte stresant pentru cine te ascultă.

Dar..te-ai întrebat vreodată, de ce?

Păi, motivul evident este faptul că este foarte mult timp consumat aiurea, doar ca să repeți anumite lucruri, în această societate, în care timpul este atât de esențial.

Însă și mai important, este faptul că cei care vorbesc cu prune-n gură, demonstrează și transmit, cât se poate de clar, că nu au nici un fel de încredere în sine..sau dacă au, e foarte puțină, e infimă.

Bineinteles, nu era cazul meu (ai vazut tu genii, fără încredere in sine? 🙂 ), pentru că eu foloseam tehnica asta intenționat, ca să irit și să fac mișto de IQ-ul persoanei, însă mai multe despre asta în alt articol.

Oamenii încrezători în ei înșiși, în special femeile cu încredere mare în ele, au tendința să nu tolereze așa ușor, pe cei cu foarte puțină încredere în ei înșiși, ca să nu mai vorbim despre respect.

Iar această lipsă acută de toleranță..duce la animozitate și antipatie.

Atunci când nu vorbim clar și răspicat și/sau la un volum foarte scăzut, este ca și cum am transmite, că ceea ce spunem noi, în momentul ăla, este o prostie și nu merită să fie băgat în seamă  sau ascultat de nimeni.

Oamenilor le place să aibă de a face și admiră (în special femeile) pe cei încrezători în sine, curajoși care sunt lideri ambițioși.

Mârâitul sau vorbitul cu prune-n gură, nu este o caracteristică care să fie lângă cele de mai sus, ale unui lider carismatic și sigur pe sine, nu?

Pai..nu este!

         (daca ai raspuns da, închide pagina și du-te ia o gură de aer proaspăt)

4.  Privitul în jos

sad - looking down

Pe cât de important este contactul vizual, este absolut remarcabil cât de mulți oameni se uită în jos, supuși și submisivi, atunci când porți o conversație cu ei.

Dacă faci asta ..  și o faci și des..și ești și bărbat, atunci am vești pentru tine:

Ceea ce transmiți tu, în principal, este că tu ești supus dorințelor și ideilor celorlalți.

Adică ești un follower. Nu un Alfa.

Ești ușor de dominat și ușor de împins din calea celor care trebuie să treacă.

Adică ești un pusălău.

Vezi câte mesaje nasoale într-un singur gest?

Gândeste-te de cate ori pe zi faci, exact același gest, repetat încontinuu.

Privește oamenii în ochi și vei avea de câștigat în viață, cam în orice situație socială.

Dacă ești femeie și te încadrezi în categoria oamenilor (era să zic bărbaților..) care privesc în jos și nu mențin un contact vizual normal, transmiți clar că ești intimidată și nesigură pe tine, ceea ce îți va atrage antipatia oamenilor încrezători și sigur pe ei.

Iar obișnuința de a nu menține contactul vizual și de  a privi în jos, te va face să-ți menții sentimentele de inferioritate, neîncredere în tine și submisivitate.

Totuși, ca femeie,  privitul în jos combinat cu alte gesturi, poate intra în categoria indicatorilor de flirt, despre care am scris în articolul de aici – click.

5. Te apleci înainte

Probabil că ai mai citit despre asta, până acum și cred că și eu am amintit un pic, într-un articol recent, însă tot este un gest care merită să fie menționat și amintit în continuare, în contextul de față.

Gestul ăsta înseamnă, de fapt, a te apleca înainte atunci când cineva vorbește, ca și cum vrei să te asiguri că reușești să primești fiecare cuvânt pe care această persoană îl rostește.

Deși gestul are rădăcini în ideea de politețe, pentru că transmiți interes sincer în persoană și discuție, cel care se apleacă, poate să transmită și faptul că acordă mai multă importanță din puncte de vedere social, celeilalte persoane, decât își dă lui însuși .

În principal, femeile găsesc asta ca fiind total neatractiv.

Și totuși, este unul din acele gesturi inconștiente, pe care foarte multă lume îl face foarte frecvent, fără să-și dea seama.

Uneori e de bun augur, pentru că transmiți interes și poți construi raport cu cealaltă persoană, însă folosit în exces și la momentul nepotrivit, îți poate atrage antipatia celorlalți.

Întotdeauna este o idee foarte bună să te lași pe spate și să te relaxezi..chiar și dacă o faci intenționat, pentru că în timp vei deprinde asta că fiind un obicei nou.

Stând într-o poziție relaxată și confortabilă, corpul tău va spune minții tale că este relaxat și în siguranță, ceea ce mintea ta va lua de bun și .. se va comporta ca atare, adică tu chiar te vei simți mai relaxat și mai confortabil.

6. Genele-n vânt Batting eyelashes

Asta este un gest absolut brutal, mai ales dacă este făcut de .. bărbați.

Și este și foarte greu de identificat și diagnosticat, de unul singur.

Dar să nu ai nici cea mai mică urmă de îndoială:

A avea o viteză supersonică a genelor (a clipi des cu viteză mare) transmite multă.. feminitate.

Foarte multă chiar.

Mai multă, decât ai vrea sa transmiti tu ca bărbat..vreodată!

(exceptând situația în care ai barbă și vrei să câștigi Eurovisionul îmbrăcat în rochie..atunci e ok)

Acum, știu că unora dintre femei le place să găsească într-un bărbat, un pic din latura feminină..ca să le înțeleagă emoțiile și comportamentul (toți știm că nu e ușor..) și să le sprijine, însă nici unei femei, nu o să-i placă vreodată de un bărbat care își pune în evidență genele .. mai ceva decât rimmel-ul ei.

Asta e părerea mea, cel puțin.

Asa ca eu evit rimmel-ul si viteza mare a genelor mele suave.

Percepțiile pe care le avem despre ceilalți oameni, nu sunt mereu explicabile logic, ci doar simțite.

Și, cum suntem obișnuiți să reacționăm pe baza a ceea ce simțim, nu ne vom întreba foarte des, dacă ceea ce simțim are vreo logică, pentru că oricum, ceea ce simțim va avea prioritate, în fața logicii. 

Întotdeauna.

                                                                          ****

Cam atât.

Binenteles că această listă nu este exhaustivă.

(știu și cuvinte complicate)

Si poate fi completată și îmbunătătită oricând, însă am vrut să fiu mai scurt azi.

Dacă știi sau observi și alte gesturi și atitudini enervante la cei din jurul tău, care te fac să nu-i placi sau să te îndepărtezi de ei, fără să zică prea multe cuvinte, ajută-mă să completez lista de mai sus și lasă-mi un comentariu chiar sub articol.

Răspund la fiecare mesaj și astfel, completăm o listă de atitudini și comportamente nedorite, atunci când suntem într-un cerc social.

Te salut,

Horia

 

P.S – Numai oamenii faini dau like și share, pe retelele sociale, însă .. nu toți oamenii sunt faini și misto.  😉 😀

14 trucuri de bodylanguage pentru a fi apreciat, placut si respectat

main-image-body-language

Salutare!

Horia sunt.

Si azi revin cu un articol scris mai mult de tine și de cititorii blogului.\

Pentru că atât de multe mesaje am primit în perioada de absență, mesaje prin care mi s-au propus subiecte și mi s-au pus întrebări.

..încât a trebuit să scriu un articol întreg.

Ca să răspund mai multor întrebări deodată.

Nu pot să zic că mă bucur că mi s-a simțit lipsa.

..dar mă bucur că s-a observat ca am lipsit! :))

Azi am ales să povestim despre câteva căi rapide de influențare în bine (dacă vrei în rău, dă-mi un mesaj și îți dau câteva sugestii imbatabile) a interacțiunii dintre noi și oamenii cu care intrăm în contact, la muncă și acasă.

..sau acasă, la muncă, în unele cazuri.

Încă de când mă cunosc eu (și mă știu bine de ceva vreme), mi-au plăcut scurtăturile , trucurile și căile ușoare de a obține rezultate.

Nu știu de tine, însă eu sunt un leneș notoriu.

Așa că.. am ajuns să fiu pasionat de tot ce înseamnă obținere de rezultate simplu, rapid și .. dovedit clinic, ca să zic așa. :))

Există, în domeniul relaționării umane, o sumedenie de trucuri și scurtături, de a ne face mai plăcuți celor din jurul nostru, de a le afla intențiile, de fi mai convingători, mai atrăgatori..

Ai înțeles ideea, pentru că altfel nu erai pe blogul ăsta.

1. Salut, prietene

Nu, nu te salută Mircea Badea, ci este doar o prescurtare a trucului următor.salut-prietene

Atunci când faci cunoștință cu cineva pentru prima dată, imaginează-ți că te revezi cu un vechi prieten.

(de unde și titlul..îți dai seama ce inventiv sunt?)

E valabil și în cazul in care te cunoști cu persoana, însă nu ți-e foarte dragă, pentru că te ajută să nu transmiți .. ce gândești de fapt.

De ce funcționează?

Pentru că, dacă tu îți imaginezi că te reîntâlnești cu un vechi prieten, în corpul tău vor avea loc o mulțime de reacții inconștiente, de la poziția vârfului picioarelor până la tonul vocii și interesul transmis prin simpla ta privire.

Un beneficiu în plus al acestui truc, este că dacă tu te porți cu cineva, pe care încă nu l-ai cunoscut, ca și cum îl placi deja (doar te revezi cu un vechi prieten, nu?), ei bine, va deveni o profeție auto-împlinită, adică sunt șanse foarte mari chiar să ajungi să-l placi pe respectivul și viceversa.

Ideea de bază este: ce transmiți, aia primești.

2. Privește-i în ochi

Când faci cunoștință cu cineva pentru prima dată, încearcă să le observi culoarea ochilor, în timp ce zâmbești ușor.

Faptul că tu te uiți fix în ochii persoanei în acea secundă din momentul în care faceți cunoștință, va transmite interes sincer în persoana din fața ta.

Este un gest simplu, care ajută foarte mult, mai ales că îl vei suprinde, la nivel subconștient, pe cel cu care discuți, pentru că noi, oamenii în general, nu prea suntem obișnuiți să fim priviți cu interes sincer.

Și cui nu-i place să știe că stârnește interes sincer din partea altora? Să fim serioși..

Știu că nu are rost să mă repet, însă o fac, doar de dragul conversației: în nici un caz să nu te uiți fix în ochii lui, pentru mai mult de o secundă și eventual și cu ochii mari și imobili.

Vei depăși instantaneu nivelul de confort acceptat și vei fi foarte departe de obiectivul tău, de a transmite interes sincer în persoană respectivă.

3. Fă o pivotare

Nu contează dacă ești la curent cu termenul, dar pivotare, în cazul nostru înseamnă să te întorci nu numai cu fața, ci cu tot corpul înspre persoana pe care o cunoști pentru prima dată sau pe care o cunoști de ceva timp.

Cum funcționează?

Atunci când ești într-o discuție cu o persoană, sau cu ..   pisica ta, să zicem (se întâmplă mai des decât vrem să recunoaștem) și apare în discuție o altă persoană, întoarce-te cu tot corpul înspre acea persoană, nu doar cu chipul tău suav și privirea îndreptată spre el.

Întorcându-te cu tot corpul (pivotarea de care îți spuneam) transmiți interes sincer și respect pentru persoana care tocmai intră în discuție.

 (chiar dacă tu aveai o discuție foarte interesantă cu pisica ta)

Făcând această pivotare cu tot corpul este echivalentul nonverbal al afirmației „cred că ești cu adevărat special”.

4.Pentru a stimula sentimentele bune .. zâmbeste

Un zâmbet autentic nu numai că îți stimulează propria ta stare de bine, dar spune și celor din jurul tău că ești abordabil, cooperant și demn de încredere.

Toate astea conținute într-un singur gest atât de simplu. (click pentru articol despre zâmbet)

Un zâmbet autentic apare încet, ridează un pic ochii, luminează întregul chip, (al celui care zâmbește nu al celui de vis-a-vis, ca doar nu ești esti neon) și se stinge la fel de încet.

Un zâmbet care apare încet și progresiv, este un zambet perceput ca fiind mult mai sincer și poate spori în bine și foarte bine, felul în care ești perceput de oamenii cu care intri în contact.

Și mai important,  zâmbetul tău și felul în care o faci, influențează în mod direct felul în care te percep ceilalți oameni, pentru că atunci când zâmbești cuiva, aproape tot timpul îți vor zâmbi înapoi.

(înafară de situația în care tu îi zâmbești lu Pițurcă)

Și pentru că ei îți zâmbesc înapoi, iar propriul lor limbaj nonverbal (deci și zâmbetul lor autentic) le influențează și lor  propria stare în bine sau în rău, adică automat cel care îți zâmbește înapoi..își va influența propria stare emoțională în bine..față de tine.

Ceea ce e bine. Pentru tine.

Ai reușit să ajungi până aici?

Dacă te-am pierdut pe drum, spune-mi. 🙂

  5. Zâmbetul întarziat

1

Indiferent că întâlnești pe cineva, pentru prima dată sau e o persoană care este obișnuită în anturajul tău, ori un “acel cineva” de care ți-e drag, nu afișa un zâmbet larg și luminos din prima clipă când îți intră în raza de acțiune.

Știu că tendința este uneori să lași să iasă la suprafața un zâmbet cu gura până la urechi exact în secunda în care pui ochii pe persoana de care ești interesat, în orice fel, însă e mult mai productiv să aștepți jumătate de  secundă, după ce ai intrat în contact vizual cu acea persoană și ..abia apoi să dai drumul acelui zâmbet fain care face toți banii.

 De ce ? 

Păi, dacă tu afișezi acel zâmbet larg din secunda în care o observi, acea persoană va înțelege (la nivel subconștient) că tu așa zâmbești oricui, indiferent de cine e în fața ta, fie o persoană, o piesă de mobilier sau o banană.

Însă dacă faci o pauză de 0.5-1 secundă (cronometrat pe ceas, nu asa oricum) și abia apoi zâmbești, atunci acel cineva va înțelege (intuitiv, din nou la nivel subconștient) că el/ea este motivul acelui zâmbet, că este personalizat și SINCER și se va simți flatat, într-o stare faină de bine.

Deci punct ochit, punct ..  zâmbit!

 (poate ți se pare un clișeu, dar la mine în cap a sunat bine )

6. Fă-te că asculți

Nu o lua literalmente și nu doar te preface că asculți..ci chiar ascultă cu adevărat ceea ce au de spui cei din jurul tău.

Este foarte important nu numai să-i auzi pe cei care-ți vorbesc..ci și să-i asculți, în modul cel mai propriu.

Evită și încearcă să reziști tentației de a-ți verifica mesajele de pe facebook, să te uiți la ceas, sau la felul cum reacționează ceilalți participanți la discuție.

(despre greșeli de bodylanguage am scris aici )

În loc să faci asta,  concentrează-te pe cel / cea care vorbește și întoarce-te cu trunchiul și cu capul înspre acesta (pivotarea de care ți-am zis mai sus un pic) în timp ce menții un contact vizual.

Tot la fel de important este ca ei sa știe că tu îi asculți, pentru că dacă nu știi să și transmiți acest lucru, degeaba ești tu sincer interesat de conversație.

Aprobarea din cap și înclinarea capului sunt alte 2 moduri nonverbale de a-ți exprima interesul  și implicarea în subiectul discuției.

7. Limitează-ți agitația mâinilor

 Și nu numai.

Dacă vrei să pari serios și să transmiți credibilitate, încearcă să nu te miști prea mult, să nu te foiești agitat (nici să te foiești neagitat), atunci când subiectul sau momentul conversației este unul important.

Gesticularea frecventă cu mâinile, în special în jurul feței (feței tale, nu a celuilalt, că ar fi chiar o problemă), poate transmite celui care te ascultă, senzația și mesajul că nu ești de încredere.

Pe scurt dacă ești  anxios, e posibil să minți.

În schimb, încearcă pur și simplu să menții contactul vizual al ascultătorului tău și să arăți prin atitudine că ești 100% concentrat pe subiectul discuției.

8. Pentru a te face mai bine înțeles, gesticuleazătumblr_mhrkiibv4E1rb66ioo6_400

Poate vine un pic în contradicție cu cele de mai sus, însă e doar la prima vedere, crede-mă.

Una este să gesticulezi agitat și să-ți miști mâinile în jurul capului, în timp ce vorbești și alta e să nu gesticulezi deloc.

Testele din laborator au arătat că o anumită regiune din creier, numită aria Broca (link) este activă nu numai atunci când noi vorbim, ceea ce este important pentru cursivitatea în vorbire și alegerea cuvintelor, ci și când ne mișcăm mâinile.

Din moment ce gesticularea este strâns legată de vorbire, gesticularea în timpul vorbirii poate să crească calitatea modului nostru de gândire.

Fă un experiment și doar testează asta câteva zile.

Vei vedea că actul fizic de a gesticula (în mod corect, nu agitat) atunci când vorbești, te ajută să îți formezi gânduri mai clare și să vorbești în propoziții mai bine exprimate.

Bine, gesticulatul corect.. și 2-3 cărți citite pe lună, fac o pereche imbatabilă atunci când încerci să te exprimi coerent și .. corect gramatical.

9. Oglindește atitudinea celuilalt

mirroring-and-matchingAtunci când colegii de muncă sau prietenii îți oglindesc gesturile și/sau pozițiile coporale, este felul lor de a spune nonverbal că te plac și că sunt de acord cu tine.

Indiferent că ți se întâmplă asta mai rar sau mai des, ține minte că și reversul este adevărat și îl poți folosi în avantajul tău.

Adică, atunci când vrei să transmiți nonverbal că ești de acord cu o persoană și că o susții, sau că o simpatizezi și o placi, atunci oglindește-i gesturile și poziția corporală, dar nu într-un mod rigid și obsedat, gen „stalker”, pentru că atunci vei atrage atenția și vei obține rezultatul opus.

Făcând această oglindire a unei alte persoane intenționat, vei construi un raport autentic și vei consolida o relație de reciprocitate, la nivel subconștient, făcând-o pe cealaltă persoană să se simtă înțeleasă și acceptată.

Ceea ce e mare lucru, în societatea de azi.

10. Privește pe furiș how-to-flirt

Vorbim de un grup de oameni, în care ești inclus tu și o persoană de care ești interesat în mod special, (în orice sens vrei tu).

Vrei să dai de înțeles că ești interesat, atras sau obsedat de persoana respectivă?

(ai grijă ce răspunzi..)

Ei bine..din când în când privește spre acea persoană, chiar dacă nu este ea cea care vorbește și indiferent de cine vorbește în acel moment.

Dacă atenția ta este atrasă de acea persoană chiar și atunci când ea doar ascultă, vei transmite că ești extrem de interesat de reacțiile ei / lui.

Grijă mare, însă! 

Pentru că a folosi acest truc poate să fie un pic prea mult pentru persoana vizată și poți să o faci să se simtă incofortabil.

Și nu vrei asta.

Bine, ar trebui să nu vrei asta.

Depinde foarte mult de tipul relației dintre voi doi, de stadiul în care va aflați și de feedback-ul pe care-l primești..nonverbal.

Cea mai bună și mai sigură variantă, dacă nu știi pe ce picior sunteți, dar vrei să transmiți subtil interesul tău, ori de câte ori se oprește din vorbit cel care este la cuvânt, du-ți ochii ușor înspre persoana de care ești interesat și apoi în treaba ta, în altă direcție.

11. Pentru a părea autoritar și sigur pe tine, nu ridica tonul vocii

Da, știu că nu prea se potrivește cu ceea ce observi în fiecare zi, în sensul că în lumea de azi, din observațiile mele, cei care vor să pară autoritari și stăpâni pe situație ridică vocea..sau jignesc..sau țipă, fiecare în funcție de complexul psihologic predominant.

Însă nu vorbim acum de oameni frustrați, ci de opusul lor, de oameni sigur pe ei, încrezători și autoritari.

Și ghici ce: oamenii cu adevărat încrezători și autoritari nu ridică tonul vocii.

Înainte de vreun discurs sau de o întâlnire importantă, dă-ți voie vocii să se relaxeze și să atingă nivelul ei optim, printr-un exercițiu foarte simplu ținându-ți buzele lipite și făcând sunetele „um hum, um hum, mmm, um hum”.

Tare mi-ar plăcea să te aud acum cum încerci să exersezi. :))

Este un exercițiu simplu pe care l-am învățat de la Robert Buliga, expertul din spatele proiectului musictherapy.ro

Pe mine m-a învățat să fac asta, înainte cu 5 minute înainte de a urca pe scenă în fața a 300 de oameni, pentru a-mi relaxa timbrul vocii.

 Și ghici ce..?!

 A mers! :))

Bine, interesul meu nu era să par autoritar, căci altul era mesajul meu atunci, însă exercițiul pe care l-am învățat de la el m-a ajutat să mă relaxez total, cu voce cu tot.

Și faptul de a știi cum și când să-ți folosești tonalitatea vocii, în funcție de momentele cele mai importante ale zilei, este mai important decât crezi.

De exemplu, dacă ești femeie, ai grijă ca tonul vocii tale să nu se ridice la finalul propoziției, ca și cum ai pune o întrebare..deși tu nu întrebi nimic în momentul ăla.

În schimb, atunci când îți expui un punct vedere, fă în așa fel încât vocea ta să înceapă pe un ton, să crească în timpul propoziției și apoi să scadă din nou aproape de finalul afirmației.

Dacă nu m-am exprimat cum trebuie, da-i un mesaj lui Robert, pentru că este cel mai în măsură să-ți explice cele mai ușoare și eficiente tehnici de exersare a propriei voci și chiar tehnici de întinerire prin respirație.

  12. Pentru a-ți îmbunătăți memoria, nu-ți mai încrucișa brațele

 ..și nici picioarele, pentru că e mai sănătos, din mai multe puncte de vedere.

Este valabil atât în discuțiile dintre două persoane, cât și în cazul interacțiunii dintre oameni în cazul unui grup, atât la muncă cât și în timpul liber.

Ai pățit vreodată să termini o conversație și să te întrebi..despre ce a fost vorba?

Ce s-a discutat și cine ce a spus ce a spus? A fost important sau nu?

Eu am patit. 😀

Allan și Barbara Pease, lideri în cercetarea limbajului trupului, declară că au făcut o descoperire fascinantă din unul din studiile lor.

Concret, aceștia au descoperit că atunci când un grup de voluntari au participat la o conferință și au stat cu mâinile și picioarele neincrucisate, și-au amintit cu 38% mai mult din ce s-a discutat decât un alt grup care a participat la aceeași conferință, însă au stat cu mâinile și picioarele încrucișate.

Așa că, pentru a-ți îmbunătăți nivelul de informații pe care-l reții, indiferent că ești la lucru sau la o întâlnire romantică, nu-ți mai încrucișa brațele și picioarele.

(unde mai pui și că e sănătate curată..eh?  😀  )

  13.  Lasă garda jos

Mă refer la obstacole fizice, bariere de orice fel, inclusiv acele bariere fizice pe care ni le punem între noi, la o ședință de exemplu.

Poate să fie un scaun, o masă, un birou, un flipchart, în spatele căruia să ne ascundem și să fim „safe”.

Obstacolele și barierele fizice sunt în special dăunătoare relațiilor și oricăror eforturi de colaborare.

Elimină orice îți blochează sau îți limitează spațiul dintre tine și restul echipei sau grupului din care faci parte.

Chiar și la o pauză de cafea, fii conștient că poți să creezi o barieră între ține și interlocutori doar prin gestul în care îți ții cafeaua în mână, pentru că reprezintă intenția inconștientă de a te feri de ceilalți sau de a te distanța de ei.

Se pare că un gest atât de simplu poate duce la o evaluare destul de rapidă a nivelului de confort al unei echipe, prin observarea nivelului la care fiecare individ își ține cana de cafea.

Interesant este că cei care își țin cafeaua aproape de talie, deci nu sus, la nivelul pieptului, sunt cei care sunt cei mai încrezători în sine și se simt cel mai confortabil.

Starea lor de confort și încredere în sine se deduce prin interpretarea gestului inconștient de a-și lăsa trunchiul descoperit în cazul unui potențial atac.

No? Dai o cafea? 

Acum că te-am luminat și ți-am zis cum să îți ții cafeaua în mână? 🙂

14. Zi-i pe nume

TyshemaGândește-te în felul următor: care e cel mai important lucru pe care tu l-ai primit la naștere?

Pe lângă un lucru numit viață, prima gură de aer și câteva palme peste fund de la medic..

..ai primit un nume.

Este cel mai important și cel mai personal lucru pe care cineva îl are pe lumea asta și e normal să ții la el așa cum se cuvine.

Și cel din fața ta are un nume care-i este tot la fel de personal și aproape de suflet.

Repetându-i numele, de 2, maxim de 3 ori într-o conversație de câteva minute, persoana va simți că ești atent la el și conectat la momentul respectiv.

(doar dacă nu îl cheamă Rândunel..dacă îl cheamă Rândunel, e posibil să nu fie tare fericit, așa că evită să-l pronunți prea des)

Și aici este un “Așa nu!, în sensul că dacă o abuzezi  (metoda, nu persoana!) și depășești normalul, repetând numele persoanei de prea multe ori, lași în urmă subtilitatea și devii agasant ..  și enervant.

 Acum depinde de interesul tău în momentul respectiv.

                                                             ****

Asta a fost și pentru azi.

M-am distrat scriind..sper ca te-ai distrat citind.

Oare câte mail-uri de amenințare o să primesc de la bărbații Rândunei și femeile Rândunici..?

Îți spun în articolul următor.

Pe curând,

 Horia

P.S – Lasă-mi un comentariu mai jos și spune-mi care metodă de mai sus ți-a atras atenția și în funcție de sugestiile primite, revin și cu partea a 2.

De asemenea, mă gândesc să fac un articol, despre cele mai ușoare trucuri psihologice anti-manipulare  care țin atât de verbal cât și de nonverbal, în relaționare și influentare.

 Spune-mi dacă te interesează..și cât de mult de interesează, ca să știu dacă mă pun pe treabă.