February 2015 - Horia Radu

5 motive științifice pentru care te trădeaza cea mai sinceră parte a corpului tău

magnum

Salutare.

Azi îmi plătesc o datorie mai veche față de tine.

E primul articol cu după o pauză binemeritată.

Și recunosc că mi-a fost un pic greu să mă hotărăsc despre ce să fie articolul de față, pentru că am o listă destul de lungă de subiecte propuse și sugerate, în mesaje pe facebook și pe mail.

Așa că revin azi cu un articol cu care îți eram dator de ceva vreme.

Am apucat de am promis acum ceva timp, într-un articol despre limbajul trupului în seducție și flirt și .. am uitat să mă țin de promisiune.

Am fost apostrofat, certat și mai un pic lipsea să fiu și dat în urmărire (..inside joke) așa că azi revin nu cu unul, ci cu două articole pe aceeași temă și anume cea mai sinceră parte a corpului tău.

Partea a doua o postez în funcție de feedback-ul tău, adică numai dacă, la finalul primei părți, crezi că ai vrea să știi mai multe lucruri concrete, specifice despre subiectul de azi.

Bun, să-i dăm drumul, că a trecut ceva timp și mi-a lipsit interacțiunea cu tine, cititorul meu inteligent.

(suficient de subtil sau un pic forțat?  😛)

În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți oameni ajung pe blog și sunt interesați de limbajul nonverbal, acordându-i din ce în ce mai multă importanță în comunicarea cu cei din jur.

Indiferent că vor să afle cum să-l observe și să-l “citească” la alții, sau vor să știe cum să facă ei înșiși să transmită exact ceea ce gândesc, fără să fie greșit înțeleși, noțiunile despre acest canal de comunicare, invizibil pentru atât de mulți, sunt din ce în ce mai căutate.

Asta mă bucură și îmi place să citesc și să răspund (pe bune!) numărului tot mai mare de mail-uri, însă tot răspunzând la întrebări primite pe facebook sau mail, inevitabil, am observat că unele dintre întrebări se repetă.

Așa că îmi fac mie un bine (egoist ce sunt..) și dezbatem direct pe blog, răspunsul la întrebarea:

Care e cea mai sinceră parte a corpului uman, care “trădează”?

Toate părțile corpului sunt sincere în ceea ce transmit nonverbal, când sunt interpretate corect, însă unii oameni, în special mincinoșii și manipulatorii profesioniști (completează tu aici cu cei care se încadrează) știu cum să-și controleze și să-și mascheze adevăratele intenții, fiind atenți, în mod intuitiv sau antrenat, la ce transmit prin limbajul trupului.

Adică știu să-și controleze și să-și afișeze numai părțile bune, care vor să fie văzute și observate de cei din jur.

Însă este o parte a corpului, care, de cele mai multe ori, scapă controlului conștient și intenționat al nostru, al fiecăruia și afișează / transmite adevăratele emoții și intenții ale noastre.

Atunci când încerci să descifrezi și să interpretezi limbajul nonverbal al unei persoane, unul din cele mai importante “trucuri” este:

Să începi..de jos în sus

A începe de jos în sus, este un sfat foarte bun în mai multe “domenii”, dacă vrei să faci o treabă bună.

Însă astăzi ne referim strict la limbajul nonverbal. 😀

Picioare faine femeiPicioarele nu sunt primul lucru care îți vin în minte în momentul în care te gândești la limbajul corpului, așa-i? Și cu toate astea, ele, picioarele, oferă informație de foarte mare valoare și nu ar trebui să treacă neobservate.

(și nu numai când sunt lungi, acoperite sumar și atașate de o domnișoară cu gropițe în obrăjori)

Așa cum am zis mai sus, cu practică și în timp, oamenii devin foarte buni în a-și masca reacțiile și expresiile faciale sau în a-și controla, intenționat, partea de sus a corpului, atunci când simt că e în interesul lor sau urmăresc ceva de la tine.

Însă, majoritatea covârșitoare nu dau atenție deloc la ceea ce spun picioarele lor despre ei, prin direcțiile în care sunt îndreptate.

(sau depărtate, după caz)

Scriitorul, zoologul și socio-biologul Desmond Morris afirmă că picioarele noastre comunică exact ceea ce gândim și simțim, mai sincer și mai direct, decât orice altă parte a corpului nostru. (Morris, 1985, 244)

(da, mai sincer și decât partea aia a corpului de care tocmai te-ai întrebat)

În general, majoritatea oamenilor se concentrează pe a-și controla expresiile chipului lor suav și, eventual, a părții de sus a corpului..

.. lăsând picioarele “descoperite” și sensibile la influențele subconștientului, care indică foarte sincer starea emoțională pe care persoană o traversează.

De exemplu, dacă în timp ce porți o discuție foarte interesantă cu o persoană, observi că unul dintre picioarele ei (dintre cele două, că dacă are 3, nu se mai aplică logica asta) este îndreptat către una din ieșirile din încăpere..

.. ei bine, află că este foarte probabil că acea discuție să fie foarte interesantă.

Doar pentru tine.

Spun asta pentru că acea persoană tocmai îți semnalizează, inconștient, că vrea sau trebuie să plece și nu știe cum să-ți spună asta.

Și acest mesaj este valabil, chiar dacă partea de sus a corpului este îndreptată spre tine, așa cum am scris în articolul de aici .

Pentru că e foarte posibil să facă asta, adică să-și mențină partea de sus a corpului îndreptată către tine, ca să manifeste interes față de tine și subiectul conversației, doar din curtoazie, politețe.

Pe aceeași logică, dacă două persoane, sunt foarte implicate, reciproc, într-o anumită conversație, acestea își vor îndrepta întreg corpul, inclusiv vârful picioarelor, unul către celălalt.

Bun.

Înainte să trecem mai departe și să discutăm despre “limbajul picioarelor”, hai să vedem de ce și de unde vine sinceritatea lor, în transmiterea cu atâta acuratețe a emoțiilor și gândurilor noastre.

Creierul ‘emoțional’

Ceea ce în multe cărți și materiale apare sub denumirea de creier emoțional, în termeni mai științifici se numește sistemul limbic. 7483721_orig

(așa-i că nu contenesc să te impresionez cu inteligența mea fără margini?)

Îl ai și tu, din clipa în care ai venit pe lume și este un sistem complex de structuri din creierului nostru, care controlează emoția, comportamentul și memoria pe termen lung.

Are mai multe funcții și roluri, însă cel principal și la care se pricepe foarte bine este auto-conservarea propriei ființe, a propriei persoane.

Adică este primul care are grijă, din oficiu, să nu mori aiurea, din accidente stupide.

(ce-i drept, nu este infailibil și la unii mai dă rateuri – vezi știrile de la ora 17.00)

Ce înseamnă asta?

Dacă vreodată în viața ta ți-a fost teamă de a vorbi în public (discursurile în fața patrupedelor nu se pun), atunci știi foarte bine cum e ca toate gândurile tale raționale să fie cucerite și stăpânite de acel val de emoții.

De anxietate și frică, teamă de a fi judecat, de a avea toți ochii celor prezenți ațintiți spre tine, în același timp, pe scurt: reacții ale sistemului limbic.

Respiratul sacadat, palmele transpirate și pulsul alert .. sună cunoscut?

Ei bine, mulțumește-i sistemului tău limbic pentru asta.

Bun ..  și ce legatură are asta cu sinceritatea picioarelor?

Are.

Sistemul tău limbic comunică direct cu sistemul tău nervos, care la rândul lui guvernează și controlează lucruri destul de utile (vorbește lumea), cum ar fi ritmul inimii, ritmul respirației, autoreglarea temperaturii corpului, dilatarea pupilelor și așa mai departe.

Un foarte bun exemplu de reacție limbică este tresărirea întregului corp, când auzi un zgomot foarte puternic, cum ar fi un trăsnet, pe timp de furtună.

(sau .. flatulența partenerului de cuplu, când ești în mijlocul celui mai dulce somn, noaptea)

Dacă ai zâmbit .. ai trăit. 😉

Bun.

Să revenim.

Reacțiile ce tocmai ți le-am enumerat mai sus, sunt înafara controlului nostru conștient.

(da, uneori chiar și flatulența, din păcate)

Adică nu poți să fii permanent atent, să alegi intenționat când să respiri, când să îți bată inima, când să clipești, când să începi să transpiri, ca să îți ventilezi organele interioare.

Și așa mai departe.

Din acest motiv, aceste reacții limbice, necontrolate, sunt atât de sigure și de interes, în evaluarea stărilor emoționale ale unei persoane.

(dacă știi pe careva care poate să-și controleze conștient ritmul inimii, al respirației și al transpirației, ori locuiești în Tibet..ori fumezi ceva ce nu e legal)

Direcția în care ne dorim să mergem

279-obamaAșa cum am spus mai sus, corpul indică întotdeauna direcția unde mintea vrea să meargă.

Tot la fel de adevărat, este și faptul că vârful  picioarelor unei femei vor indica direcția în care este cel mai atrăgător bărbat din încăpere.

(da, pațesc des. Și tu?)

Si viceversa e la fel de valabilă, în cazul bărbaților înspre femei.

Același principiu se aplică și în cazul indicării direcției cu partea superioară a picioarelor.

Astfel, dacă te uiți cu atenție, vei vedea că genunchiul unui bărbat, va fi îndreptat în direcția femeii pe care, la nivel conștient sau nu, o consideră cea mai atractivă dintr-o încăpere.

(stai să vezi filaj ce-mi iau de-acum încolo, din partea logodnicei mele)

În timp ce, uneori, picioarele noastre sunt îndreptate către persoană cu care am vrea să interacționăm, alteori, tot picioarele vor indica direcția în care vrem să mergem și, de obicei, aceasta va fi o ieșire din încăpere.

Nu de puține ori, este chiar și o ieșire simbolică dintr-o situație dificilă sau dintr-o conversație plictisitoare.Picior indreptat spre iesire

Asta se întâmplă, de cele mai multe ori, atunci când interacționăm cu cineva, dar dintr-un anumit motiv, simțim nevoia sau dorința să părăsim respectiva interacțiune.

(indiferent că-i miroase gurița sau te plouă când el vorbește, tot vei indica direcția în care vrei să pleci)

Da, de cele mai multe ori, motivul pentru care îți vei dori să ieși din conversație, va fi plictiseala, însă se prea poate să fie și o anumită stare de disconfort resimțit doar în compania acelei persoane, așa că nu te grăbi să tragi concluzii prea rapid.

Uite încă un lucru interesant: dacă abordezi un grup de persoane care stau de vorbă, iar acestea își îndreaptă către tine partea de sus a corpului, nu înseamnă neapărat că te și acceptă în discuția lor sau c㠀”se deschid” că să te primească și pe tine.

În schimb, uită-te la picioarele lor.

Ce “spun” ele?

În ce direcție sunt îndreptate?

Dacă picioarele lor sunt încă îndreptate în altă direcție, decât cea în care ești tu, atunci am vești proaste: nu ești binevenit în conversația și anturajul lor.

Binenteles, este posibil ca una dintre persoane să se bucure autentic că te vede, lucru care se va observa pe direcția picioarelor lor, iar alta să nu fie chiar așa de bucuroasă că ai apărut.

De exemplu, dacă ești un bărbat interesant și șarmant, ca mine și, să presupunem, te întâlnești cu un cuplu, femeia o să se bucure că te vede, iar bărbatul .. nu prea.

house - rubber gloveIar el, bărbatul îți va transmite asta, cât se poate de clar, îndreptându-și picioarele sau menținându-le în direcția celei mai apropiate ieșiri din încăpere, în timp ce afișează un zâmbet larg și luminos “bucurându-se” că ai apărut în viața lui.

În timp ce femeia, draga de ea, va avea genunchiul (dacă stă jos) sau vârful piciorului (dacă stă în picioare) îndreptat spre tine.

(sfat: nu arăta acest articol partenerului de cuplu, pentru că dacă picioarele tale nu vor fi îndreptate spre el / ea, permanent, o să ai de dat explicații)

Mergând pe aceeași idee din exemplul de mai sus, în care tu intri în conversație cu 2 sau mai multe persoane care discută împreună, dacă acestea au picioarele încrucișate (șezând sau stând în picioare) și “le deschid”, așezându-le paralel, fix în momentul în care apari tu ..

…oricât de flatat ai putea fi de faptul că ea / ele (persoanele, da?) își ”deschid” picioarele pentru tine, să știi că nu e tocmai de bine.

Ba chiar din contră.

Însă depre ce înseamnă poziția asta, concret, precum și despre alte câteva poziții specifice ale picioarelor și “mesajele” aferente pe care acestea le transmit, o să îți vorbesc în materialele următoare.

Probabil deja începi să realizezi cât de discrete și subtile  sunt aceste “conversații” nonverbale.

Și culmea e că acest schimb de replici silențioase are loc în permanență, de cele mai multe ori, fără să le dăm importanță.

Evident, așa cum nu obosesc niciodată să menționez, atunci când observi și vrei să interpretezi corect limbajul nonverbal, va trebui să fii atent să faci cea mai corectă “€œanaliză” a ta.

Asta înseamnă să depui un pic efort și să iei în calcul și alte gesturi, în grup, pentru a face o interpretare obiectivă.

Doar așa poți să-ți dai seama dacă motivul ce-l face pe respectivul să îndrepte genunchiul (dacă stă jos), sau vârful piciorului (dacă stă în picioare), înspre tine, este legat de atracția sexuală sau de un simplu interes social.

Până atunci, dacă citești acest articol de pe tabletă sau telefon, aruncă o privire în jur și vezi cât de rapid poți să observi diferența între zâmbetele forțate și controlate ale persoanelor din jurul tău și direcția în care și-ar dori ei să meargă, în care indică picioarele lor.

Lasă-mi un comentariu și spune-mi cât de des și cât de mare importanță ai acordat tu, până în momentul ăsta, mesajelor primite din partea picioarelor celorlalti.

(fară detalii picante, bine?)

În ce măsură te așteptai ca picioarele să fie cea mai sinceră parte a corpului tău?

Spune-mi dacă vrei să afli mai multe despre subiect sau pune-mi orice întrebare, chiar sub articol.

La 25 de comentarii, care pentru mine înseamnă un interes ridicat pentru aceste noțiuni, revin cu partea a doua a articolului, în care vorbim de poziții concrete ale picioarelor, în diferite situații și conjuncturi sociale și mesajele / interpretările corespunzătoare.

Te salut.

Pe curând,

     Horia

 

P.S – un share de la tine, salvează omenirea și contribuie la asigurarea unui prânz pentru 100 de super – pisicuțe.

Pentru a putea inunda, în continuare facebook-ul clipuri simpatice.

Dai un share și hranesti 100 de pisicute pufoase.

Sau .. dai un share, doar pentru ca te-ai distrat si vrei sa dai mai departe articolul de mai sus;)