Cum să citești mesajele ascunse într-un gest atât de simplu: zâmbetul!
Salut!
Horia Radu sunt și revin astăzi cu un articol despre unul din gesturile pe care și tu și eu le facem, de multe ori inconștient, pe parcursul unei zile normale din viața noastră.
Deși îl folosim unii mai des, alții mai puțin, nu mereu suntem conștienți de motivele din spatele gestului.
Sau de mesajele pe care le transmitem sau ar trebui să le primim atunci când zâmbim ! 😀
Ei bine, se pare că anumite studii arată faptul că oamenii au impresia că cunosc pe cineva doar dacă acea persoană le zâmbește.
Si chiar dacă este vorba de o persoană complet străină.
Teoria din spatele acestei afirmații: oamenii de știință, care nu au altceva de făcut decât să verifice astfel de teorii și ipoteze..
.. consideră că nevoia de legătură cu o altă ființă umană este adânc impregnată în trecutul nostru evolutiv, ca specie umană.
Motivul pentru care oamenii din cele mai vechi timpuri își combinau puterile laolaltă a fost nevoia de supraviețuire în cele mai grele condiții.
Așa că .. oamenii și-au dezvoltat abilitatea de a zâmbi pentru a semnaliza rapid faptul că sunt prietenoși și că nu au intenții necurate, de agresiune sau orice fel de atac.
Astăzi lucrurile stau un pic diferit.
Si deși nu mai suntem uniți de nevoia de supraviețuire, există totuși efecte ale acestui simplu gest adânc înrădăcinat în istoria noastră umană.
Astfel că atunci când cineva ne zâmbește sau noi zâmbim în fața cuiva, apar tot felul de “consecințe”, ca o relație cauză-efect, printre care:
– o stare emoțională nu foarte faină, ca tristețea sau furia, se modifică și devine pozitivă;
– în alte cazuri o scuză oferită de un soț este acceptată de frumoasă și înțeleaptă lui soție (subtil, nu? 🙂 );
– încrederea de sine a unei persoane crește un pic, modificându-i starea sa generală;
– se încheie o afacere, se semnează un contract;
– se comunică niște semnale de atracție față de o altă persoană.
Toate cele de mai sunt sunt posibile “urmări” ale acestui simplu gest, pe care mulți nu îl luăm în considerare și nu îl folosim la adevărata valoare, atunci când interacționăm cu alți oameni acasă, la școală sau la locul de muncă.
Înțelegerea diferitelor nuanțe ale unui zâmbet și identificarea mesajelor pe care le poartă ne ajută să ne asigurăm că transmitem și primim semnalele corecte, cu ajutorul gurii noastre.
(Da! știu cum sună, însă nu am găsit altă formulare 😀 )
Cum recunoaștem un zâmbet sincer ?
Zâmbetul este în mod universal recunoscut ca fiind un semn al fericirii, al bunei dispoziții.
Studii efectuate de un profesor de la Boston University, au concluzionat că zâmbetul este “decodat” la nivel subconștient ca fiind un semnal al submisivității.
Oamenii aflați în roluri de subordonare au tendința să zâmbească mai des în compania celor dominanți sau aflați în roluri ierarhic superioare.
Zâmbetele sunt, foarte des, semnale foarte evidente și clare că o persoană ne place sau nu.
Însă elementul cheie pe care majoritatea persoanelor nu îl iau în calcul, în special bărbații, este faptul că există mai multe tipuri de zâmbete.
Iar fiecare tip de zâmbet poate însemna ceva cu totul și cu totul diferit față de ce credem noi .. și nu neapărat de bine!
Așa că dacă cineva zâmbește în prezența ta, nu este neapărat un semnal că te place.
Mulți oameni folosesc zâmbete false, ca să pară abordabili și submisivi, însă un zâmbet sincer va produce de cele mai multe ori așa numita “laba gâștei” în jurul ochilor persoanei, acele mici riduri în jurul ochilor, vizibile mai pregnant atunci când persoana zâmbește sau râde cu sinceritate, dinții persoanei fiind, de asemenea, vizibili.
Așa că, deși un zâmbet sincer este un indicator clar că o persoană ne place, totuși există o sumedenie de variante de zâmbete pe care toți oamenii le afișează zilnic.
Si nu toate semnifica ceva pozitiv. Dintre acestea, ai mai jos câteva exemple:
Câteva tipuri de zâmbet și mesajele ce le poartă
Acest tip de zâmbet arată cam așa: cu capul în jos un pic, și în timp ce te uiți în sus, un pic pe sub sprâncene cu buzele aflate într-un zâmbet lung, cu buzele lipite, vei putea captiva de-a dreptul privirea celui sau celei din fața ta.
De ce?
Păi, zâmbind așa, transmiți energie, tinerețe, spirit jucăuș și în același timp un pic secretos, adică o combinație câștigatoare de fiecare dată.
Cei mai mulți bărbați se topesc după o femeie care le zâmbește asa, un pic șmecherește, cu un aer misterios.
Dar nici ele, femeile, să știi că nu sunt chiar imune la puterea unui astfel de zâmbet care înglobează atât sentimentul de deschidere cât și pe cel de rușine, sfială.
Astfel se trezesc instinctele părintești din noi, făcându-l pe destinatarul unui astfel de zâmbet să dorească să protejeze și să apere de orice rău posibil pe cel/cea care îl privește așa.
Conform lui Charles Darwin, vestitul naturalist si biolog britanic, acțiunea de a întoarce capul dinspre o persoană în timp ce ne uităm la el și zâmbim, crează o “expresie hibridă”, una care este compusă din 2 mesaje diferite:
Pe de o parte, zâmbetul transmite plăcere si acceptare, pe când întoarcerea capului transmite evitare, îndepărtare.
Un pic derutant, corect?
Păi, asta e și ideea! 😀
Tensiunea care se creează din aceste acțiuni opuse este atrăgătoare într-un mod irezistibil și mai puternică decât ar fi în cazul fiecăreia luate separat.
b) Zâmbetul liniar
Aici e simplu!
Privește, te rog, imaginea din stânga și fii atent la ce-ți spune intuiția!
Ai avea încredere într-o persoană care îți zâmbește așa?
Un astfel de zâmbet este foarte des întâlnit în viața de zi cu zi.
Și este exact ceea ce zice și titlul de mai sus – buzele sunt întinse de-alungul feței formând o linie dreaptă, iar dinții nu sunt deloc vizibili.
Acest gen de zâmbet este folosit cel mai des de cineva care vrea să ascundă ceva de tine.
Este unul din favoritele femeilor (a nu se înțelege că femeile vor să ascundă ceva .. vreodată ;)) care nu vor să exprime prea evident că nu le place o anumită persoană.
Iar bărbații .. de cele mai multe ori, sunt în totală ignoranță cu privire la ce înseamnă și transmite un astfel de zâmbet.
Ca să înțelegi mai bine acest tip de zâmbet, gândește-te la Mona Lisa, care afișa un zâmbet liniar, în care nu se văd dinții deloc și care transmite sentimentul că ar deține secrete foarte importante, o atitudine de reținere sau gânduri pe care nu vrea să le împărtășească.
Și privind-o cum zâmbește așa, știi foarte bine că nu ai nici o șansă să-ți împărtășească misterul pe care ea îl știe.. și tu nu!
Se pare că femeile au tendința să interpreteze acest gen de zâmbet ca fiind un semn al refuzului, al respingerii.
Așa că grijă mare când și cum alegi să afișezi un astfel de zâmbet, mai ales dacă tu de fapt vrei să transmiți că placi pe cineva sau că te simți bine.
c) Zâmbet lateral privind în sus
Acest gest constă într-un zâmbet cu buzele lipite combinat cu o privire de jos în sus.
Contrar înțelesului zâmbetului cu buzele lipite, de care am vorbit mai sus, se pare că acest gest este folosit în marea majoritate de către femei, pentru a transmite faptul că plac pe cineva și se simt bine în prezența acelei persoane.
Acest gest evocă instinctele parentale, de protecție din bărbați care văd pe cea care oferă acest zâmbet ca fiind jucăușă și copilăroasă.
Este unul din zâmbetele care a fost făcut celebru de prințesa Diana și cu care ea a captivat inimile a milioane de oameni.
Acest zâmbet avea efectul de a-i face pe bărbați să-și dorească să o protejeze, iar pe femei le făcea să o placă și să o simpatizeze.
Deloc suprinzător, acest tip de zâmbet face parte din arsenalul de seducție al femeilor, pentru că este interpretat de bărbați că fiind foarte seducător și un semnal puternic de “vino-ncoa'”.
**************
Am vorbit astăzi doar de câteva din interpretările și mesajele pe care oamenii le transmit cu ajutorul acestui gest, atât de simplu și nebăgat în seamă, uneori.
Revin în câteva zile cu partea a 2-a a articolului, în care îți prezint alte moduri prin care putem afla ce gândesc cei din jur, doar observând felul cum ne zâmbesc.
Dar am nevoie să stiu daca … te intereseaza astfel de subiecte.
Lasa-mi un comentariu sub acest articol si da un share rapid. 😉
Cu drag,
Horia
P.S – mai sunt doar 7 locuri la workshop-urile din 13 mai, din Timisoara si 27 mai din Cluj-Napoca
Pentru și mai multe informații și tehnici concrete, practice și usor de utilizat în interacțiunea cu oamenii din jurul tău, vino la workshop!
Pentru reducerea de pret, bonusurile incluse, și garanția oferită dă click aici sau pe imaginea de mai sus.
Doar 7 locuri libere! 😉
Bazele limbajului non‑verbal - cum să
citești emoțiile oamenilor ca să știi ce gândesc
Introdu mai jos numele tău și adresa de e-mail pentru a fi la curent cu cele mai noi articole, cursuri și evenimente lansate de Horia.