CUM și DE CE spui TUTUROR, tot timpul, cine ești și ce gândești, fără să ai cea mai mică intenție! - Horia Radu

CUM și DE CE spui TUTUROR, tot timpul, cine ești și ce gândești, fără să ai cea mai mică intenție!

Salutare

Azi vreau să-ți prezint principalele motive pentru care din ce în ce mai multă lumea începe să studieze și chiar să aprofundeze cunoștințele de limbaj non-verbal.

      Interpretarea limbajului non-verbal

Acum ceva timp, a fost făcut un studiu la Universitatea Pennsylvania, din S.U.A pentru a determina în ce măsură atitudinea non-verbală a unei persoane are implicații asupra percepției și părerii pe care alte persoane și-o fac despre ea.

Rezultatul absolut neașteptat a fost că s-a descoperit că limbajul non-verbal este mult mai responsabil, mai “vinovat” de părerea pe care alții și-o fac despre tine, decât chiar cuvintele, vorbele pe care le rostești atunci când interacționezi cu cei din jur.

   teamwork-picUite ce au descoperit cercetătorii în acel studiu:

55% din impresia pe care și-o fac oamenii despre tine se bazează pe postura corpului, mișcările corpului și gesturi;

38% se bazează pe tonalitatea vocii tale, incluzând tempo-ul și frecvența;

– DOAR 7% se bazează efectiv pe cuvintele pe care tu le rostești.

Concret, asta înseamnă că un total de 93% din impresia, percepția altor oameni despre tine este determinată de limbajul tău non-verbal, incluzând aici gesturile și tonul vocii, pe când doar 7 % se bazează pe cuvintele tale, pe care uneori le alegi cu atâta grijă.

Cu alte cuvinte, asta înseamnă că dacă și când vei începe să acorzi o atenție mai mare limbajului non-verbal al celor din jur, vei fi în măsură, să “citești” și să interpretezi corect, în proporție de 93% emoțiile și stările oamenilor.

 Ce zici de asta? Te-am făcut un pic curios?

       De ce citirea limbajului non-verbal este un atu pentru cine  îi acordă atenție

Foarte multă lume are dificultăți în a accepta ca fapt concret ideea că citirea exclusivă a limbajului non-verbal le poate dezvălui în proporție covârșitoare de 93% din adevăratele intenții ale celor de jur, dar când iei în calcul faptul că există și foarte mulți oameni care mint, înșeală, sau pur și simplu nu sunt sinceri în totalitate, atunci rezultatele de mai sus încep să aibă logică, nu?

 Hai să-ți mai dau un exemplu ca să înțelegi că de foarte multe ori a te baza pe limbajul non-verbal poate fi mult mai eficient, decât a lua în serios doar vorbele unei persoane.

 Să presupunem că cineva apropiat  ție se decide să încerce o frizură nouă, poate chiar iubita sau iubitul tău decide să te suprinda cu o schimbare majoră de stil vestimentar, absolut orice.. Numai că schimbarea asta nu i se potrivește absolut deloc, îi stă foarte urât, nu-ți place absolut deloc, DAR ea/el este foarte încântată de această schimbare. Ce faci atunci?

 O să-i spui părerea ta sinceră despre ce gândești? Hai să fim serioși! 😀

 Majoritatea oamenilor își ascund și își reprimă adevăratele emoții și opinii, și asta din cauza regulilor și limitelor impuse de societatea în care trăim și fix din cauza asta adevăratele noastre gânduri și stări sufletești se oglindesc atât de bine de limbajul nostru non-verbal.

     CUM  să citești și să interpretezi corect limbajul non-verbal

Oamenii de știință care studiază domeniul limbajului non-verbal au reușit să identifice un număr foarte mare de sentimente și stări sufletești, precum și posturile corporale aferente acestora.

ol;h Astfel, acum oricine care deține suficiente informații poate “citi” în mod eficient emoțiile oamenilor doar pe posturile acestora nonverbale.

 A învăța cum să citești limbajul non-verbal nu este o misiune imposibilă, ci trebuie numai să cunoști posturile cele mai comune/familiare din limbajul non-verbal, precum și sentimentele, stările pe care acestea le reflectă, iar apoi să faci pur și simplu legătura între ele.   Simplu, nu?

    DE CE este util și recomandabil să știi să citești  limbajul non-verbal

În momentul de față, limbajul non-verbal este folosit cu regularitate în viața politică, investigații criminale (postura non-verbală a unui suspect este analizată în timp ce acesta răspunde la întrebările puse de anchetatori), vânzări, negociere și persuasiune, precum și orice alt domeniu care implică o comunicare face-2-face, directă între oameni.

Limbajul non-verbal nu este folosit doar pentru a afla și înțelege stările emoționale ale celor din jurul nostru, dar poate de asemenea și să te ajute pe tine să lași o anumită impresie pe care tu dorești și pe care tu însuți o alegi, la un moment dat.

De exemplu, folosind cunoștințe de limbaj non-verbal, poți lăsa impresia altora că ești o persoană cu multă încredere în sine, chiar dacă în momentul ăla tu te simți chiar anxios și neliniștit, poate chiar stăpânit de frică .

Tot așa, folosind elemente de limbaj non-verbal, poți să crești sau să influențezi în foarte mare măsură, atracția pe care o persoană o simte față de tine la un moment dat, iar toate acestea le poți face indiferent dacă ești bărbat sau femeie. Dar mai multe pe tema asta, într-un articol viitor, îți promit,ok?

Ei bine, cum ți se pare? Ai aflat  ceva nou, interesant din articolul de mai sus?

Dacă da, m-aș bucura foarte mult să aflu părerea ta despre cele prezentate, precum și orice altă sugestie sau propunere de articole viitoare, așa că lasă-mi un comment mai jos și spune-mi mie și celorlalți cititori cum crezi că te-a ajutat în trecut sau cum te poate ajuta pe tine citirea limbajului non-verbal al celor din jurul tău.

De asemenea, dacă ți-a plăcut articolul, mă ajută foarte mult un like și un share, așa că apreciez foarte mult sprijinul tau.

Pe curând,

Horia

P.S –  asigură-te că primești direct pe e-mail cele mai noi articole, materiale gratis și știri despre cursuri!

    Introdu adresa ta e-mail în căsuța din dreapta ecranului sau chiar de sub aceste randuri și vei primi pe acces, direct pe mail-ul tău, la cursul GRATUIT în 5 lecții: “Bazele limbajului non-verbal – cum să citești emoțiile oamenilor din jurul tău, ca să știi mereu ce gândesc”.